Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2013 15:00 - Война и танц
Автор: outofthematrix Категория: Забавление   
Прочетен: 1859 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 30.07.2013 22:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                         

                                         Магическата сила на танца

image
  

 

"Стар изследовател на малгашката история* ни уведомява, че докато мъжете са на война и до тяхното завръщане жените и момичетата не спират ден и нощ да танцуват и нито лягат, нито се хранят в къщите си.  И макар да са много склонни към похотливост, за нищо на света не биха имали връзка с друг мъж, докато съпрузите им са на война, защото са твърдо убедени, че ако направят подобно нещо, те ще бъдат убити или ранени. Жените вярват, че като танцуват, дават на мъжете си сили, смелост и късмет, затова през цялото това време не си дават почивка и обичаят се спазва с религиозна строгост"
   
     Из "Златната клонка" на Джеймс Фрейзър ми направи впечатление как още от едно време танцът е част от магията. Той има сила, която всеки един народ е познавал. Ние хората в 21 век не осъзнаваме повечето неща, които правим, но всъщност дълбоко в себе си, те са силно митологизирани.

Има ли още магичност в танца – това е въпросът?


     Защото , освен за забавление , той е практикуван и  за МАГИЯ. Сега осъзнавам, защо, когато танцувам на някоя мистична музика, усещам с всяка клетка на тялото си някакво тайнствено преживяване, което с думи не може да се опише, то е състояние на духа и тялото, то е енергия, някакво ДРЕВНО ЗНАНИЕ закодирано в живота, в нас.  Всяко нещо в танца, в миналото е притежавало своя смисъл - например КРЪГА като символ на космическото начало, олицетворение на Земята и Слънцето, на жизнената сила и плодородието. Например когато застанем в кръг на хорото не осъзнаваме силната енергийна връзка, която правим помежду ни. Кръгът няма начало и няма край той е символ на  съзиданието , на вечността(знакът за вечност при траките е кръг с точка).    Енергията се предава от ръцете ни по нишката на хорото и е свързана с време и пространство. Кръгът е символ на преградата между културно-усвоеното пространство от природата и Хаоса. Той изпълнява функцията и на знак със защитна магическа сила срещу болести и лоши влияния (например използван в Русалийското тайнство). И тук отново стигаме до магическото познание на древността.

Ако направим съпоставка  между всички древни танци бихме могли да кажем едно със сигурност, че ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ ТЯХ е МАГИЧЕСКОТО ПОЗНАНИЕ, дълбоко обвързано с РЕЛИГИЯТА! Танцът е МАГИЯ- СИЛА, само когато е свързан сакрално с ВЯРАТА – тя е ключът към съвършенството!





Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. andorey - Има и още нещо - танцът е ритъм. Бо...
06.08.2013 20:01
Има и още нещо - танцът е ритъм. Божествен ритъм... : )
Поздрави !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: outofthematrix
Категория: Лични дневници
Прочетен: 58821
Постинги: 22
Коментари: 25
Гласове: 80
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031