Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2013 16:33 - Традицията- изкуството да твориш живота
Автор: outofthematrix Категория: Изкуство   
Прочетен: 2510 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 25.02.2013 21:23


   ТРАДИЦИЯТА е СВЕЩЕНА! Аз лично чувствам липсата й в днешното консуматорско общество, защото съм дълбоко свързана с корените си. Смятам, че истинските ценности се крият именно в нея. Ако знаем кои сме, от къде идваме, ще знаем накъде да вървим.

           От една страна, за мен тя е мироглед, от друга– тя е идеология на предходните общества, поставяща съзнанието в рамки,  тя е част от божественото начало на човека. Без нейното присъствие, светът е пуст. Сякаш в днешно време живеем в една пустиня, чиито зрънца пясък сме самите ние – хората, забравили какво е капката дъжд, която утолява жаждата. Да – за мен миналото е по-смислено, именно заради тази жива вода, която предците ни са наричали за здраве, късмет, любов и т.н. Жадна съм за тайнството, в което са били посветени хората, мечтая за денят, в който „Боговете ще спуснат” дъжда в нашия материален свят. От разговора с баба ми осъзнах, че от отдавна, още преди 100 години е започнало целенасочено или не, забравяне на традициите. В 21 век науката, служейки си с факти вече доказа, че ВОДАТА има ПАМЕТ. Вярвам, че един ден (и този ден няма да е много далече) ще си спомним мистерията на празника като част от традицията, но трябват дела, а не думи, както е казал Апостола.

             Преди време разбрах, че има 3 вида въпроса, едните се задават, за да разберем повече, други просто, за да стане по-интересно, а трети остават завинаги в нас! Изследователи на културата на народите, са попадали на малки общности (като калашите, голобърдците и др.) , които пазят традициите си и макар вече да не помнят от кога е започнало всичко, те продължават да съхраняват онова, което им е завещано от дедите - НЕзабравили корена си, а по-голямата част от хората от модерния ГРАД  в БЪЛГАРИЯ сме се отдалечили толкова много от извора. ЗАЩО?- това е въпросът, който ЗАВИНАГИ ще остане в сърцето ми!
image

 





Гласувай:
4



1. prarodinata - На днешните 'модерни', цинични и ...
19.03.2013 11:11
На днешните 'модерни', цинични и нихилистични българи, забравили традициите и изконните добродетели на българската цивилизация, опасявам се, им предстои съдбата на всяко едно дърво без корен. Случвало се е преди, ще се случи отново.
Мъчно ми е, защото въпреки всичко ние сме братя, но такива са вселенските закони, те не са като днешните 'демократични' врати в полето, не можеш да ги избегнеш с хитрости, шикалкавене и връзки.
Но бъди сигурна, че след Събитията ще започнем отново да почитаме традициите си ревностно. Това е била гаранцията за оцеляването ни в продължение на много хиляди години и много от нас вече са го проумели. Нашата Вяра, проявена в хилядолетните български обичаи, е нашият билет за Безсмъртие.
Нейното време идва и нищо не може да го спре, защото колелото, космическата Свастика отново се завърта и хилядолетният цикъл на времето отново ще издигне Достойните и ще унищожи всичко гнило и нечисто.
"Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме". Ето девизът на Пробудените, отворили очите си за огромната вътрешна мощ, която крие всеки от нас.
Сърдечни поздрави за обичта ти към Българското!
цитирай
2. outofthematrix - колелото на живота
23.03.2013 16:13
Аз също не съм загубила вяра, все повече хора се обръщат към корените си. НО малко ме притеснява факта, че това става с КОМЕРСИАЛНА цел, а не поради вътрешен МИРОГЛЕД. Първата стъпка са танците и песните, без които не е могъл народът, те са неразделно свързани с обичаите. Опасявам се, че традициите се преиначават и изглеждат доста изкуствено, ще дам пример с кукерския фестивал в Перник. Хубаво е, че хората се опитват да пресъздадат едно време, но когато се прави се остава с грешно впечатление, че така е било, а всъщност съвсем малка част от целия фестивал пресъздава ТРАДИЦИЯТА, такава , каквато е БИЛА- ИСТИНСКА!
Дано си прав! И аз се радвам за това, че има хора като вас!
Да БЪДЕ...
цитирай
3. sparotok - !
01.04.2013 15:21
Изабел, аз лично смятам, че не ние сме се отдалечили от извора...отдалечили са ни служещи на чужденци политици...

До 1944г. традициите се пазеха ревностно, селото бе живо и даваше най-добрите войници. Селските семейства имаха по 5-7, че и повече деца. Събори, надигравания и надпявания ставаха спонтанно...

След 1944 г. селяните трябваше да се превърнат на работници. Земята бе отнета от законните й собственици, всеки опит за пробуждане на национална гордост бе разглеждан като шовинизъм, престъпление...

Истинско чудо е, че въпреки всичко сме опазили традициите си! А това, че все повече българи отправят поглед към корените си, ме карат да вярвам, че поредното възраждане вече е започнало.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: outofthematrix
Категория: Лични дневници
Прочетен: 59027
Постинги: 22
Коментари: 25
Гласове: 80
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930