Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2013 01:49 - ХОРОТО като хоби в 21 век
Автор: outofthematrix Категория: Хоби   
Прочетен: 5311 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 17.04.2013 23:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                  "Хванеш ли се веднъж на хорото - играй го до край"... е казал народът!

Напоследък се замислям за един много сериозен проблем , касаещ танцовия фолклор. Сигурна съм, че доста от вас няма да се съгласят, но ето за какво иде реч: 

 

  Доста сме се отдалечили от първообраза на БЪЛГАРСКИЯ НАРОДЕН ТАНЦ- хорото. А танците са били от изконни времена крепител на българския ДУХ- част от живота на българина.  Днес се създават хиляди ансамбли и фолклорни формации, школи за хора, които превръщат всичко това в състезание по между си- в една БИЗНЕС ИГРА!
Жалко, но факт...  Хората намират танцовите школи, в които се танцуват хора, които се превръщат в тяхно ХОБИ. Но едно голямо НО- да дзупнеш три, четири пъти в залата и да изгориш 1 килограм- затова се създават повечето ( казвам повечето, защото има и много от тях, които не го правят с такава комерсиална цел) . После разправят – ето българите възраждат фолклора си? ДА, ДА, моля ви се скачането в залата с цел горене на калории срещу заплащане дори под претекст, че сме  в 21-ви век за мен не е истинско, а ФАЛШИВО, ИЗКУСТВЕНО. Говоря така, защото съм свидетел на това, което става в страната. Как няма едно хубаво място, където да се порадваш на  жива музика и цяла вечер хора в столицата ни. Или ако има такива, то те отново превръщат всичко в печелене на пари  Не че нещо против хората, които най-почтено си изкарват хляба, просто се замислих дали едно време музикантите не са свирили по мегданите, не защото ще им се плати, ами защото това им е на душа. Съжалявам, ако съм груба, но за мен това не ВЪЗРАЖДАНЕ на танците. Несъмнено е едно РАЗВИТИЕ към сценична гледна точка, но не и към традиционна.
       Засягам тази тема за размисъл, защото според мен това не е феномен само в танците- за да не голословя не искам да цитирам имена, но ще спомена, че вече сепоявиха и хора, които правят БЪЛГАРСКО ОБРЕДНО НАРИЧАНЕ срещу скромната сума от 50лв.( някои може би се сещат)- тук аз оставам без коментар, не знам за вас...

    ДРУГО, което съм забелязала - и в хорото си личи , че сме разединени, на който и фестивал, кръчма, дискотека да отидете никъде няма да видите едно хоро- всички играят различно в различни групички...Такова нещо едно време рядко да се види на мегдана, всички моми, момци се хващали на ЕДНО хоро.Защото ние- като НАРОД сме едно цяло...

  Е за това ми е тъжно, защото автентичното рядко да се намери, ако го има, то то е бисер, сред хиляди фалшификати!!!

         Бих искала да споделя, че за мен винаги  хорото около огъня на поляната под лъчите на слънцето, под звуците на гайда и песен ще те издигне в КОСМОСА, защото то е ИСТИНСКО, идващо дълбоко от душата. И това чувство е несравнимо със емоцията на сцена!
image

    P.S: Темата наистина е много обширна и проблемна, защото все повече се спекулира с народното творчество, фалшифицирайки го и отдалечавайки го от изконната му форма( в случая ХОРОТО като танц на българина)

  Пожелавам на всички някога да се докоснат до РИТЪМА НА СЪРЦЕТО на българина!





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anonimen65 - stranno
02.04.2013 02:56
takav hubav post bez nikakav komentar.poleka leka izchistvat balgarskoto.drugite narodnosti si sazdavat nachin a komunikirani kato nashite vmekdanski veselbi a nie si gi zabraviame.kolko mistika ima v horata samo bulgarina moje da znae ,no toi nehae.maaneta usvoiava konski ezdi i kakvi li ne oshte.a kakvo po zdravoslovno sled izmoritelna sedmitsa na megdana da se subere mlado i staro pod zvutsite na balgarskite ritmi da se nagleda i na zipa na volia.silnia zdrav duh na mnozinstvoto da razchupi bolkata na zatormozenia da go vkluchi v igrata da za tupti i negovata kruv v ritama na horoto.dushata mu da se slee v obshtoto veselie.
цитирай
2. borkyy - Може би
17.04.2013 22:14
Може би, но все пак има изключения. Братовчедка ми (на 7 години) ходи на народни танци и групата им е много голяма, чувам, че ще се сформира и друга - те със сигурност не ходят за поддържане на фигурата. Разбира се, има разлика между 7-годишно дете и възрастен човек.
Много хубаво описвате самото преживяване и ми се иска да го изпитам, но не знам дали ще е възможно в ресторант да се случи - искам да играя на открито и докато пиша това осъзнавам, че никога не съм играл хоро на открито. Е, явно ще си го поставя за цел.
:)
цитирай
3. outofthematrix - Фестивал в Жеравна
17.04.2013 23:45
Разбира се винаги има изключение borkyy.. Исках да наблегна на комерсиализацията на българските танци и на фалшифицирането им, отдалечаването им от корена. А това всеки за какво танцува- си е личен избор, аз лично подкрепям дори хората, които ходят на хора с цел отслабване, отколкото да блъскат във фитнеса с машини, въпросът е това да не се превръща в единствена цел. Като за начало ви препоръчвам да отидете на някоя хижа с приятели и да си пуснете диск, ако няма възможност за жива музика, и да танцувате под ЗВЕЗДНОТО НЕБЕ. Затворете очи за миг или си намерете своята звезда, гаранция, че ще се озовете в космоса!
По натам и фестивалът в Жеравна е голямо приключение, тази година смятам да ходя ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: outofthematrix
Категория: Лични дневници
Прочетен: 59087
Постинги: 22
Коментари: 25
Гласове: 80
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930